Vattenskador för miljarder
Sedan 1987 har kostnaderna för vattenskador mer än fördubblats och kostar idag husägare och försäkringsbolag 5 miljarder kronor årligen. Men många av dessa skador hade aldrig behövt inträffa. Ett rätt monterat plastgolv skulle exempelvis inneburit att många skador aldrig uppstått.

De alarmerande siffrorna presenterades nyligen i rapporten ”Vattenskadeundersökningen”. Undersökningen är ett samarbete mellan VVS-installatörerna, Länsförsäkringsbolagen, Folksam, If Skadeförsäkring, Trygg Hansa, Byggkeramikrådet och Måleribranschens våtrumskontroll och har tidigare genomförts 1977 och 1987. 2002 års Vattenskaderapport omfattar 7 832 undersökta skador, fördelat på 86 procent villor, 8 procent flerbostadshus och 6 procent annan hustyp. Undersökningen visar bland annat att merparten av alla vattenskador, 37 %, sker i bad- och duschutrymmen, 23 % av skadorna sker i köket och vattenskador i förråd och övriga bostadsrum står för 29 %.

– Vattenskador är ett gigantiskt problem. Enbart inom villaförsäkringar orsakar de större kostnader än alla brand-, storm och inbrottsskador tillsammans. Efter branschens förra stora undersökning satsade vi rejält på upplysning och information. Men det tycks ha varit förgäves eftersom siffrorna fortsätter att stiga, säger Bengt Johansson, ansvarig för byggnadstekniska frågor på Länsförsäkringsbolagens AB.


Inom försäkringsbranschen vill man nu ta krafttag för att kostnaderna radikalt ska sänkas. Att göra människor mer uppmärksamma på riskerna, att lösa byggtekniska frågor och att alltid använda rätt material kan vara några av vägarna. – Många skador uppstår i köket, en slang som läcker eller ett avlopp som inte fungerar som det ska. Har man ett riktigt plastgolv som dessutom är professionellt monterat finns det stor chans att vattnet inte kan ta vägen neråt. När det gäller att få en lösning som både är ekonomisk och funktionell anser jag att ett golv av PVC-material är ett bra alternativ. Det är vattentätt, lätt att lägga, sköta och dessutom är det billigt. Det är också viktigt att det är auktoriserade golvläggare som är anslutna till branschens återvinningssystem som anlitas, säger Bengt Johansson.

– Det mest intressanta i Vattenskadeundersökningen är att de högsta andelarna för alla skadeorsakerna hos installationer av keramiska material på golv är de som är tio år eller yngre. Medan det för plastgolv är tvärtom, alla skadeorsaker för installationer tio år eller yngre får låga andelar, endast 8 % av skadorna. Väggplastmatta som installerats med en ny metod, som oftast endast ger en svetsfog, får i undersökningen en nästan försumbar skadeandel. Plastgolv passar vårt nordiska byggande med trähus och stora svängningar i klimatet. Betänk också att detta golvslag varit och är det dominerande sedan sextiotalet, säger Peter Okmark, miljöinformatör på Tarkett Sommer i Ronneby.